Pelastuskoira

Pelastuskoira on yksi palveluskoira muoto. Pelastuskoiralla tarkoitetaan sellaista koiraa, joka on koulutettu kadonneiden ihmisten etsintään, viranomaisten apuna. Käytännössä tällainen koira voi etsiä esimerkiksi metsään eksynyttä ihmistä tai sortuneen talon raunioissa olevia ihmisiä. Pelastuskoirilla on eriomainen hajuaisti, ne ovat kestäviä ja ketteriä ja koira kykenee seuraamaan jopa useita tunteja vanhoja jalanjälkiä. Pelastuskoira pystyy havaitsemaan ja ilmaisemaan havaintonsa ihmisen ollessa jopa useita metrejä sortumien alla.

Miten pelastuskoira koulutetaan

Paikalliset palvelus- ja pelastuskoirayhdistykset järjestävät koulutuksia, joihin koiranomistaja voivat koiran kanssa osallistua. Koulutus sisältää niin tottelevaisuus kuin ketteryys testien lisäksi myös henkilöetsintää sekä maastossa että rakenteissa. Koiran jäljestämiskyvyt myös testataan.

Pelastuskoira

Millainen koira pelastuskoiraksi?

Monen eri koirarodun koira soveltuu pelastuskoiraksi. Koiran on oltava rakenteeltaan terve ja hyvässä kunnossa ja sen pitää pystyä luottamaan ihmisiin ja toisiin koiriin. Koiralla tulee olla myös erinomainen hajuaisti ja taipumus sen hajuaistin käyttämiseen ohjaajan niin ohjatessa. Koiran lisäksi koulutusta vaaditaan myös ohjaajalta, koska pelastuskoira tarvitaan yleensä vaikeissa henkisissä tilanteissa, joten ohjaajankin tulee kestää sekä stressiä että hankalia olosuhteita. Ohjaajan on myös rehellisesti pystyttävä tilanteessa kuin tilanteessa tunnustamaan omat ja koiran rajat ja mahdollisuudet. Kerran koulutettu koira ei ole valmis, vaan koulutusta on koko ajan ylläpidettävä ja koiraa kehitettävä. Pelkästään kokeen suorittaminen hyväksytysti on vasta alku. Kun koira kehittyy ja oppiin, suoriutuu se huomattavasti vaativimmastakin etsinnöistä kuin mitä kokeen suorittamiseksi vaaditaan.