Saksanpaimenkoira

Saksanpaimenkoira on yksi tunnetuimpia rotuja, eikä vähiten siksi, että se rotuna on esiintynyt paljon myös erilaisissa televisiosarjoissa sekä elokuvissa. Se oli vuonna 2017 Suomen neljänneksi suosituin rekisteröity rotu. Saksanpaimenkoiraa käytetään paljon vartiointi- ja suojelukoirina, pelastusetsinnöissä, jäljestämisessä sekä poliisin ja tullin apuna huume- tai esimerkiksi rahakoirana. Sitä käytetään myös home- ja malminetsintäkoirana. Rodun jalostuksen aloitti saksalainen ratsuväen upseeri Max von Stephanitz käyttäen saksalaisia paimenkoiratoruja. Hän toi ensimmäiset pitkäkarvaiset saksanpaimenkoirat koiranäyttelyyn Hannoverin 1882. Lyhytkarvainen saksanpaimenkoira esiteltiin sitten ensimmäisen kerran vuonna 1889. Suomeen saksanpaimenkoira tuli 1910-luvulla. Suomessa rekisteröidään vuosittain noin 2000 ja Saksassa, rodun kotimaassa noin 25 000 pentua. Saksassa rekisteröinnin edellytyksenä on, että molemmilla vanhemmilla on suojelukoulutustunnus. Suomessa toimii Saksanpaimenkoiraliitto.

Saksanpaimenkoira

Suojelukoe

Saksanpaimenkoira on nimensä mukaisesti alun perin Saksassa haluttu jalostaa paimenkoiraksi, mutta samalla saksalaiset tiedostivat, että paimenkoirien tarve tulee tulevaisuudessa vähenemään, joten koiralle kehitettiin oma suojelukoe, jonka tarkoituksena on mitata koiran rotuominaisuuksia kuten kovuutta, rohkeutta sekä taistelutahtoa. Vaikka saksanpaimenkoira nähdään usein tällaisissa pitkälle koulutetuissa tehtävissä, soveltuu se myös perhekoiraksi, kunhan se saa vain tarpeeksi virikkeitä ja liikuntaa omistajiensa kanssa.

Koiran luonne

Saksanpaimenkoirilla on yleensä paljon energiaa, joten se vaatii omistajiltaan aktiivista otetta. Se on tarmokas ja työnhaluinen koira, joka ei tykkää laiskotella vain kotona. Rotumääritelmässä kerrotaan, että saksanpaimenkoiran tule olla luonteeltaan tasapainoinen, vahvahermoinen, itsevarma, hyvin avoin, säyseä (paitsi ärsytettynä), tarkkaavainen ja ohjattavissa oleva. Sillä täytyy olla luontaiset vietit, hyvä stressinsietokyky sekä itsevarmuutta, mitä seura-, vahti-, suojelu-, palvelus- ja paimenkoiralta edellytetään

Tunnettuja koiria

Elokuvat ja historia tuntevat muutaman saksanpaimenkoiran nimeltä. Adolf Hitlerillä oli saksanpaimenkoira lemmikkinä nimeltään Blondi. Poliisikoira Rex esiintyi itävaltalaisessa poliisisarjassa televisiossa ja RinTinTin oli elokuvatähti Yhdysvalloissa. Suomalainen TV-sarja Susikoira Roi nähtiin myös aikoinaan ja siinä Roita näytteli poliisikoira Jami.