Muita rotuja

Vuonna 2018 Suomen rekisteröidyin koirarotu oli labradorinnoutaja. Sitä rekisteröitiin lähes 2200 koiraa eli noin 5% kaikista Suomessa rekisteröidyistä uusista koirista oli labradoreja. Koirarodut ovat jaettu tyypin ja käyttötarkoituksen mukaisesti roturyhmiin, joita Kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n mukaan on kymmenen. Jos suomalaisten suosikkeja listaa tämän ryhmittelyn mukaisesti, on Suomen suosituin ryhmä pystykorvat ja alkukantaiset koirat. Toiseksi suurin rotutyhmä on seura- ja kääpiökoirat. Suomessa on käynnissä alustava työ ja valmistelu, jolla Suomeen tulisi virallinen koirien ja kissojen rekisteri. Sillä tällä hetkellä ei kaikkia kissoja tai koiria ole rekisteröity ja Tilastokeskus arvelee, että Suomessa oli 2018 noin 700 000 koiraa, joista noin 530 000 ovat Kennelliiton rekisterissä.

Vinkki

Brittieläinlääkäri varoittaa, että omistajan jatkuva sometus tekee koiran surulliseksi, koska koira huomaa, että omistaja on enemmän kiinnostunut jostain pienestä laitteesta, kun koirasta itsestään.

Labradorinnoutaja

Vaikka labbis on alkujaan kanadalainen rotu, pitää kansainvälinen rotuliitto sen alkuperämaana Yhdistynyttä Kuningaskuntaa eli Englantia. Se on yksi maailman suosituimmista koiraroduista ja Suomessakin on noin 50 000 labbista. Labbis oli alun perin metsästyskoira ja nimensä se sain vuonna 1887 Malmesburyn kreiviltä. Englannin Kennelklubi hyväksyi sen roduksi 1903. Labradorinnoutajan perusominaisuudet ovat noutaa ja suojata/vahtia.

Suomen lapinkoira

Koirarotuja

Suomen lapinkoira on pystykorvainen paimenkoira, jota on alun perin käytetty porojen paimentamiseen. Nykyään se on enemmän seura- ja harrastuskoira. Suomen lapinkoiraa on Suomessa noin 30 000 kappaletta. Koira on yleensä ystävällinen, rohkea, älykös, uskollinen sekä yhteistyöhaluinen. Koirana se on myös vahtiva ja sitä kautta haukkuva. Tutkijoiden mukaan Suomen lapinkoira olisi elänyt Suomessa jo noin 10 000 vuotta. 1600-1700 luvulla sitä käytettiin vielä pääosin porojen paimentamiseen ja se sain ensimmäisen virallisen rotumääritelmänsä 1945.

Suomenajokoira

Suomen ajokoira on Suomessa 1800-luvulla jalostettu metsästyskoira, jota yhä edelleen käytetään pääasiassa jäniksen ja ketun metsästykseen. Se on Suomen maaseudun yleinen koira, mutta väestön muuttaessa kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin, sen kanta on pienentynyt niin että nykyään Suomessa on reilut 140 000 rekisteröityä Suomenajokoiraa. Rotu on ihmisystävällinen, rauhallinen ja tarmokas Suomenajokoiran jalostuksen tavoitteena oli aikaansaada punaruskea rotu, mutta koiralle ominainen selän mustaväri pysyi, kuten myös karvapeitten valkoiset merkit. Rotu sai varsin osuvat rotumääritykset lopulta 1932, noin neljäkymmentä vuotta kestäneet jalostuksen jälkeen. Rodun ensimmäiset ajokokeet järjestettiin jo vuonna 1893. Suomenajokoiria on nykyään myös Ruostissa ja Norjassa tuhansia kappaleita ja lisäksi koiria on viety esimerkiksi Kanadaan ja Venäjälle sekä Viroon.