Skotlannista kotoisin olevia koirarotuja

Skotlantilaisia koirarotuja

Pitkäkarvaisen skotlanninpaimenkoiran ja cairnterrierin lisäksi Skotlannista on kotoisin myös monia muita suosittuja rotuja. Skotlantilaisia koirarotuja ovat bordercollie, borderterrieri, dandiedinmontinterrieri, dumfriesshirenkettukoira, farm collie, gordoninsetteri, kultainennoutaja, partacollie, shetlanninlammaskoira, sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira, skotlanninbullterrieri, skotlanninhirvikoira, skotlanninterrieri, skyenterrieri sekä valkoinen länsiylämaanterrieri. Esittelemme seuraavaksi lyhyesti muutaman näistä roduista.

Valkoinen länsiylämäänterrieri – valkoinen hurmuri

Valkoista länsiylämaanterrieriä kutsutaan myös westieksi. Koira on nimensä mukaisesti valkoinen. Kooltaan valkoinen länsiylämaanterrieri on pieni; sen paino on noin 7-10 kiloa ja säkäkorkeus noin 30-40 senttiä. Luonteeltaan tämä pieni valkoinen hurmuri on uskollinen, pirteä sekä yhteistyöhaluinen. Nykyisin westie on lähinnä seura- sekä näyttelykoira. Söpöstä ulkonäöstään ja pienestä koostaan huolimatta koirasta löytyy terrierimäistä luonnetta ja koiran kouluttaminen asianmukaisella tavalla onkin äärimmäisen tärkeää. Liikunnantarve on suuri.

Bordercollie

Bordercollie on suosittu harrastus- ja käyttökoira, jonka luonteessa korostuvat sitkeys, ahkeruus, nöyryys, lempeys sekä sosiaborder01alisuus. Näiden luonteenpiirteiden vastapainoksi koirasta löytyy kuitenkin myös taistelutahtoa sekä terävyyttä. Harrastuskoirana bordercollie on parhaimmillaan koulutettavuutensa sekä nopeutensa ansiosta ja bordercollieita näkeekin usein esimerkiksi agilityradalla ja tottelevaisuuskokeissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä koira tarvitsee runsaasti virikkeitä sekä liikuntaa, ettei se pitkästy. Rotua pidetään yhtenä älykkäimmistä koiraroduista.

Gordoninsetteri

Gordoninsetteri on kooltaan keskikokoinen koira, jota käytetään noutajana, seurakoirana sekä seisovana lintukoirana. Urosten säkäkorkeus on noin 60-65 senttiä ja narttujen noin 58-63 senttiä. Liikkeissä korostuu tyylikkyys ja koiran juoksu muistuttaa laukkaa.

Borderterrieri

Borderterrieri on karkeakarvainen terrieri, jonka ohjeellinen paino on uroksilla 6-7 kiloa ja nartuilla 5,2-6,3 kiloa. Tätä terrieriä käytettiin alunperin karkottavana luolakoirana, mutta nykyisin sitä käytetään lähinnä harrastus- ja seurakoirana sekä jonkin verran myös metsästyskoirana. Rotu on yleensä pitkäikäinen ja se elää yleensä noin 15-vuotiaaksi. Pään sanotaan usein muistuttavan saukon päätä. Tyypillisiä borderterrierin luonteenpiirteitä ovat rohkeus, älykkyys, reippaus, valppaus sekä sosiaalisuus.

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoiraa kutsutaan myös sheltiksi. Se on pienikokoinen ja Suomen suosituimpia koirarotuja. Suosiota selittänee ainakin osaltaan rodun sopeutumiskyky ja monipuolisuus; sheltti sopii sekä harrastuskoiraksi että rakastetuksi perhekoiraksi eikä turkkikaan ole niin vaikeahoitoinen kuin ensinäkemältä voisi luulla.