Pohdintaa koirien pitämisen eettisyydestä

Historiaa

Arvioidaan, että koira kesytettiin jo noin 30 000 vuotta sitten ja että se on ehkä ollut ensimmäinen ihmisen kesyttämistä eläimistä. Ihmisen ja koiran yhteinen historia onkin siis erittäin pitkä.

Sairaalloiset koirarodut

Joidenkin koirarotujdownload (2)en jalostuksessa on kenties menty jo liian pitkälle ja voidaankin sanoa, että tällainen jalostustoiminta lähentelee koiran terveydellä leikkimistä. Jos koira ei voi kunnolla hengittää tai kävellä ruumiinrakenteensa vuoksi tai jos rodun pentueisiin syntyy säännöllisesti kuuroja pentuja, ei tunnu kovin eettiseltä jatkaa tällaisten rotujen jalostamista. Toisinaan Suomessakin tulee valitettavasti esiin tapauksia, joissa pentuja on ”tehtailtu” siten, ettei pentujen terveydestä tai ensimmäisten elinviikkojen elinolosuhteista ole juuri välitetty. Toiminnan motiivina on ollut raha eikä tällaista toimintaa pitäisi koskaan tukea, vaikka haluamansa rotuisen pennun saisi tällaiselta pentutehtailijalta miten edullisesti tahansa.

Koiran lajityypillisten toimintojen turvaaminen

Jotta minkä tahansa eläimen pitäminen lemmikkinä olisi eettistä, tulisi eläimelle pystyä takaamaan mahdollisuus noudattaa lajityypillistä käyttäytymistään. Koiralle esimerkiksi toisten koirien ulosteiden ja muiden hajumerkkien haistelu on osa lajityypillistä toimintaa ja tärkeä osa koiran hyvinvoinnin kannalta. Laumaeläimenä koira tarvitsee paljon laumansa seuraa ja jos sen ihmislaumalla ei ole sille riittävästi aikaa, saattaa toisen lajitoverin hankkiminen olla tarpeen.

Kodin tarjoaminen kodittomalle koiralle

Osa on sitä mieltä, että rotukoiran hankkimista eettisempää on antaa koti katukoiralle. Suomessa ei katukoiria ole, mutta esimerkiksi naapurimaastamme Venäjältä niitä löytyy. Toisaalta ulkomailta tuotujen katukoirien myötä myös zoonoosien, kuten rabieksen, saapumisriski maahamme lisääntyy. Onneksi zoonoosien leviämistä voidaan kuitenkin tehokkaasti estää tuontirajoitusten, terveystarkastusten sekä rokotusten avulla.

Vaikkei Suomessa ole katukoiria, löytyy kotimaastammekin kuitenkin ei-toivottuja sekarotuisia koiranpentuja, joille saattaa olla vaikea löytää koteja. Ikävä kyllä osa pennuista lopetetaan julmilla tavoilla. Sekarotuinen koira saattaa olla hyvä valinta, ellet aio osallistua koiranäyttelyihin etkä kilpailla koiran kanssa lajeissa, joissa koiran tulee olla puhdasrotuinen. Tiesitkö muuten, että agility on avoin myös sekarotuisille koirille?

Koiraan kyllästyminen

Koira ei ole lelu, jonka voi heittää pois lapsen siihen kyllästyttyä, vaan tunteva olento. Ennen koiran hankkimista tuleekin aina pohtia tarkkaan, onko valmis sitoutumaan koiraan sen koko elinajaksi ja onko valmis sekä kykenevä huolehtimaan koiran aiheuttamista kuluista koko tämän ajan? Ihmisen paras ystävä ansaitsee parasta mahdollista kohtelua!