Milloin koiran lopettaminen on armeliasta?

Milloin eutanasia on oikea ratkaisu?

Jos eläin on parantumattomasti sairas tai kärsii kohtuuttomasti, joudutaan miettimään eutanasian mahdollisuutta. Vaikka eläinlääketiede onkin kehittynyt siten, että yhä vaikeammat sairaudet ovat hoidettavissa, ei eläinlääketieteen tarkoitus ole kuitenkaan pitkittää kärsimystä. Kun eläimen elämänlaadun ei enää katsota olevan elämisen arvoista, on eutanasia oikea valinta.

Tavallisissa tapauksissa omistajalla on päätösvalta eläimen eutanasiasta. Selkeissä eläinsuojelutapauksissa päätöksen tekee kuitenkin eläinlääkäri. Vaikka päätäntävalta onkin omistajalla, auttaa eläinlääkärin asiantuntemus sekä arvio eläimen tilanteesta usein tämän päätöksen tekemisessä. Eläinlääketieteen asiantuntijana hänen tehtävänsä on kertoa eläimen tilanteesta omistajalle totuudenmukaisesti ottaen huomioon eläimen sairauden laatu, eläimen ikä, sairauden hoitoennuste, oireet, kipu sekä elämänlaatu kokonaisuutena arvioiden.

Joissakin tilanteissa eläin joudutaan lopettamaan, koska se on liian aggressiivinen. Jos koira on vaaraksi ympäristölleen tai perheelleen eikä aggressiivisuuden syytä löydetä tai sitä ei osata hoitaa, voi koiran lopettaminen jäädä ainoaksi vaihtoehdoksi. Koiraa ei kuitenkaan pitäisi lopettaa sellaisten pitovaikeuksien kuin muuttuneiden elämäntilanteiden tai perheessä ilmenneiden allergioiden vuoksi vaan tällaisissa tapauksissa lemmikille pitäisi yrittää etsiä uusi koti.

Eutanasiaan voidaan päätyä monista syistä, joista koiravanhusten osalta yleisiä ovat erilaiset kasvaimet. Myös esimerkiksi krooninen pitkälle edennyt kivulias nivelrikko saattaa johtaa eutanasiapäätöksen tekemiseen. Ellei iäkäs koira voi enää juoda ja syödä vaikeuksitta itse eikä käydä tarpeillaan ongelmitta, voidaan miettiä, onko koiran elämä enää laadukasta.

Miten eutanasia tehdään?

Eutanasia on toimenpiteenä kivuton ja yksinkertainen. Eläinlääkäriasemalta voi varata ajan eutanasiaa varten. Klinikalla eläimelle annetaan ensin lihakseen rauhoittava pistos, jonka jälkeen kestää noin 15-20 minuuttia ennen kuin eläin on syvässä unessa. Lopetusaine pistetään vasta kun eläin on sikeässä unessa ja se laitetaan suoraan eläimen laskimoon. Eläin lopettaa hengittämisen yleensä jo lopetusainetta annosteltaessa. Tavallimagesisesti muutaman minuutin kuluttua tästä sydän lopettaa pumppaamisen. Eläinlääkäri varmistaa stetoskoopilla, että sydän on pysähtynyt. Omistaja voi olla lemmikkinsä luona koko toimenpiteen ajan tai poistua huoneesta siinä vaiheessa kun eläin on nukahtanut rauhoitusainetta saatuaan. Kuoleman jälkeen omistajalle tarjotaan mahdollisuutta viettää rauhallinen hetki menehtyneen ystävänsä kanssa.