Koirat vedonlyönnin kohteena

Koirat ovat nykypäivänä ensisijaisesti meille ihmisille lemmikkejä. Koirat ovat historiassa olleet myös tärkeä apua muissa askareissa ja käytetään nykyäänkin esimerkiksi paimenkoirina tietyissä maissa. Eri rotuisia koiria käytetäänkin eri tarkoituksiin.

Yksi vahvaa kritiikkiäkin saanut, mutta pitkätkin perinteet omaava käyttökohde koirille on vedonlyönti. Nopeusominaisuuksilla varustetut koirat on ollut luonnollista laittaa riviin viivalla ja katsoa kenen koira on nopein. Tästä parhaana esimerkkinä toimii vinttikoirat, joilla on järjestetty juoksukisoja ja vedonlyöntiä jo noin sata vuotta. Esimerkiksi Veikkausbonukset.com sivustolta voit löytää vedonlyöntisivustot, jotka tarjoavat ns. greyhound vedonlyöntikohteita.

Vinttikoirien juoksukilpailussa koirat juoksevat ympäri ovaalin muotoista rataa ja luonnollisesti ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt on voittaja. Koirien määrä kilpailuissa saattaa vaihdella noin 4:stä 8:aan per kilpailu. Suosituinta vinttikoirakilpailut maailmalla on Australiassa, Irlannissa sekä Englannissa.

Kilpailevien vinttikoirien ura kestää normaalisti noin 4-6 vuoden ikään saakka. Parhaimmat juoksijat säästetään uran jälkeen lisääntymistarkoitusta varten. Vinttikoira ”bisnes” on saanut rankkaa arvostelua osakseen koirien kasvattamisesta sekä juoksu-uran jälkeisestä kohtelusta. Loukkaantuneet ja uransa lopettaneet koirat viedään yleensä odottamaan adoptiota tarhoihin, mitkä ovat tupaten täynnä. Kuten kaikessa kilpa-urheilussa, käytetään vinttikoirillekin kiellettyjä aineita, kuten steroideja ja lelujäniksen sijaan on usein käytetty eläviä porsaita koirille herättämään saalistusviettiä ja lisäämään nopeutta.

Jake-tyre-agility

Australiassa vinttikoirien kohtelu on saanut niin paljon kritiikkiä osakseen, että New South Walesin osavaltiossa lakiesitys vinttikoirakilpailuiden kieltämisestä on mennyt läpi ja astuu voimaan vuonna 2017. Suomessa vinttikoirakilpailut eivät ole vedonlyöntikohteina, vaan ainoastaan ihmisten ajanvietteenä ja harrastuksena.