Koiran ruokavalio ja ruokinta

Mitä ravintoaineita koira tarvitsee?

Koiran tulee saada ravinnostaan valkuaisaineita, hiilihydraatteja, kivennäisaineita, rasvahappoja, vitamiineja sekä hivenaineita. On todettu, että koiran ruuansulatuskanava pystyy sulattamaan paremmin eläinperäistä valkuaista kuin kasviperäistä valkuaista, minkä vuoksi koiran ruokavalion tulee sisältää lihaa. Kannattaa muistaa, että koiran kuivamuona sisältää usein suuren määrän hiilihydraattia. Erityisesti kasvavan koiran tulee saada ruuastaan riittävästi fosforia ja kalsiumia, jotta sen luusto kasvaa kunnolla. Laadukkaan ja monipuolisen ravinnon lisäksi koira tarvitsee vettä, joka tulee vaihtaa koirankupissa päivittäin. Raikasta vettä tulee olla aina koiran saatavilla.

Koiran teollisesti valmistettu valmisruoka

Suurin osa lemmikkikoirista syö nykyään teollista valmisruokaa, kuten kuivamuonaa, koiranruokasäilykkeitä ja koiranmakkaroita. Valmisruuan etuja ovat turvallisuus ja helppous.

Koiran ruokkiminen kotiruualla

Osa valmistaa lemmikkinsä ruuat itse3327. Näin on mahdollista tehdä koiralle monipuolisia aterioita juuri oman koiran maun mukaisesti. Ihmisruuan tähteet eivät yleensä sisällä riittävästi valkuaista koiran tarpeisiin. Kotiruokaa valmistettaessa tulee pitää mielessä, että minimissään kolmasosan ruuasta tulee olla eläinperäistä ravintoa, kuten kananmunaa, lihaa tai kalaa. Kasvisperäisten ainesosien kypsentämistä ja hienontamista suositellaan sulamisen tehostamiseksi.

Koiran kalsiumin saannista tulee huolehtia joko lisäämällä kotiruokaan koirille tarkoitettua kivennäisvalmistetta tai tarjoamalla sille paljon käsittelemättömiä luita raakoina.

Raakaravinto

Osa koiranomistajista suosii koiran ruokinnassa raakaravintoa perustellen valintaansa sillä, että tällainen ruoka muistuttaa koiraeläinten luontaista ruokaa. Koira saa siis kaiken ruokansa raakana ja ravinnon tärkeimpiä raaka-aineita ovat lihaa sisältävät luut. Luupitoista ruokaa täydennetään käyttämällä ruuassa lihaa, sisäelimiä, kananmunia, kalaa, marjoja sekä kasviksia. Raakoina luut eivät aiheuta koiralle vaaraa.

Kuinka monta kertaa päivässä koira tulisi ruokkia?

Luovutusikäiselle pennulle tarjotaan ruokaa yleensä kolmesta neljään kertaan päivässä, mutta noin 6-kuukauden iässä pentua aletaan ruokkia kahdesti päivässä. Aikuiselle koiralle ruokaa tarjotaan kerran tai kaksi kertaa päivittäin.

Ruuan oikeaa määrää voi arvioida seuraamalla pennun kasvua sekä koiran ulkonäköä. Hyvä nyrkkisääntö koiran lihavuutta tai laihuutta arvioitaessa on, että koiran kylkiluiden tulee tuntua koiraa tunnusteltaessa, mutta ne eivät saa olla näkyvillä. Laadukas ja määrältään oikea ruoka on liikunnan ohella äärimmäisen tärkeä osatekijä pyrittäessä ennaltaehkäisemään erilaisia kasvuhäiriöitä.