Koiralle vaarallisia ruokia

Vaarallisia ruoka-aineita

Monet meille ihmisille mieleiset tai jopa tarpeelliset ruoka-aineet eivät syystä tai toisesta sovi lainkaan koirille. Ihmisten herkut suklaa ja xylitol voivat olla koiralle jopa hengenvaarallisia. Muita koiran ruokavalioon sopimattomia ruoka-aineita ovat viinirypäleet, rusinat, sipuli, pullataikina, juurekset raakoina, hedelmien sisältämät siemenet, maissintähkät, macadamia-pähkinät sekä hometta sisältävät ruuat.

Miksi xylitol on koiralle niin vaarallista?

Xylitol aiheuttaa koirille nopeasti etenevän hypoglykemian, mikä tarkoittaa, että koiran veren sokeritaso laskee. Yllättävän pieni määrä xylitolia voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen, jonka oireita ovat tärinä, väsymys, oksentelu, kouristukset sekä tajuttomuus. Usein verensokeri laskee tunnin kuluessa siitä, kun koira söi xylitolia. Hypoglykemian seurauksena saattaa kehittyä maksavaurio, joka näkyy ihon keltaisuutena, verenvuotoina, oksenteluna, limakalvojen keltaisuutena, vaisuutena sekä ruokahaluttomuutena.

Jos koira syö xylitolia, tulee ensiapu aloittaa heti. Tilanteissa, joissa xylitolin nauttiminen havaitaan samantien, kannattaa yrittää saada koira oksentamaan esimerkiksi antamalla koiralle pieni ruokasuolapallo, joka on sekoitettu suolasta ja vedestä. Ruokasuolapallo työnnetään nieluun niin syvälle kuin mahdollista. Ellei oksennuttaminen onnistu ensi yrittämällä, ei sitä kannata yrittää uudelleen, koska suuresta suolamäärästä voi olla seurauksena suolamyrkytys. Koiran oksennettua, sen tulee saada halutessan vettä välittömästi oksentamisen jälkeen.

Oksennuttamisesta ei ole apua ellei sitä suoriteta alle puoli tuntia siitä kun koira söi xylitolia. Koiran ollessa hyväkuntoinen sen kuntoa seurataan ja koiralle tarjotaan hunajaa, siirappia tai sokeria. Sopiva annos on yksi ruokalusikallinen hunajaa, siirappia tai sokeria viittä painokiloa kohden kaksi kertaa tunnissa monen peräkkäisen tunnin aikana. Ruokaa tarjotaan lisäksi pieninä määrinä. Tajuttomuustapauksessa 67546456hunajan tai siirapin hierominen ikeniin toimii ensiapuna.

Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun koiran huomataan syöneen xylitolia ja selvittää, tarvitseeko koira eläinlääkärin hoitoa. Kouristeleva, tajuton tai huonovointinen koira tulee viedä eläinlääkärin vastaanotolle välittömästi. Myrkytys voi johtaa lemmikin kuolemaan, mutta välittömästi aloitettu hoito parantaa ennustetta huomattavasti.

Myös suklaa voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen, mikä johtuu suklaan sisältämästä teobromiinista. Suklaata koiran tulee kuitenkin syödä huomattavasti enemmän kuin xylitolia, jotta se aiheuttaisi myrkytysoireita. Xylitol-purkan jämiä löytyy valitettavasti usein kadun varsilta ja erityisesti pienikokoisten koirien omistajien kannattaakin olla tarkkoina, ettei lemmikki nappaa purkkapalaa suuhunsa lenkillä.