Agility – koirien esteratakilpailu

Mistä agilityssä on kysymys?

Lajissa on tarkoituksena ohjata koira nopeasti ja virheittä läpi esteradan, joita on kahta tyyppiä: hyppyratoja ja agilityratoja, ja esteitä niissä on tavallisesti 12-20. Harjoittelu ja kilpaileminen kehittävät lemmikin älykkyyttä, toimintakykyä sekä yhteiskuntakelpoisuutta.

Kenelle agility sopii?

Agilityssä ei tunneta roturajoja ja siihen saavat osallistua myös sekarotuiset koirat. Yhteistyökykyiset koirat, joiden fyysinen kunto sekä toimintakyky ovat hyviä, menestyvät parhaiten agilityssä. Koiran ohjaajalta laji vaatii kärsivällisyyttä sekä koiran ohjaamiskykyä. Myös ohjaajan fyysisen kunnon tulee olla hyvä.

Nuori, terve koira voi aloittaa agilJake-tyre-agilityityn harjoittelun, mutta koiraa ei saa rasittaa liikaa. Koiran kanssa voi aloittaa agilityn alkeiskurssin koiran luuston kehityttyä täydellisesti. Jos koiran kanssa haluaa kilpailla agilityssa, tulee koiran olla minimissään 18 kuukautta vanha. Tämän lisäksi koiran tulee olla terve ja sillä pitää olla sekä tunnistusmerkintä että voimassa olevat rokotukset, joista vaaditaan voimassa oleva penikkatautirokotus sekä voimassa oleva raivotautirokotus. Näiden lisäksi kennelyskärokotus on suositeltava, joskaan ei pakollinen rokotus agilityssä kilpailevalle koiralle. Rokotustarpeesta on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa ikävien yllätysten välttämiseksi; tilaisuuksissa, joissa on paljon koiria, myös tartuntatautien riski kasvaa. Ennaltaehkäisy on siis järkevää!

Kilpailu

Tasoluokkia on kaikkiaan kolme, joista ykkösluokka on aloittelijoille. Kun koira ja ohjaaja menestyvät aloittelijoille tarkoitetussa luokassa, he nousevat kakkosluokkaan ja siitä edelleen kolmosluokkaan. Ratojen vaikeusasteet ja pituudet samoin kuin radan suoritusnopeus vaikeutuvat alemmalta tasolta ylemmälle siirryttäessä. Tasoluokkien lisäksi koirat jaetaan kokoluokkiin säkäkorkeutensa perusteella jokaisessa tasoluokassa. Nämä kokoluokat ovat mini (säkäkorkeus vähemmän kuin 35 senttiä), medi (säkäkorkeus 35-42.99 senttiä) sekä maksi (säkäkorkeus 43 senttiä tai enemmän).

Suomen vuoden 2015 maajoukkueessa olivat edustettuina seuraavat koirarodut: shetlanninlammaskoira, kääpiövillakoira, espanjanvesikoira, keskikokoinen villakoira, kromfohrländer, bordercollie ja belgianpaimenkoira. PM-joukkueessa nähtiin minien joukkueessa shetlanninlammaskoiria, kääpiövillakoira, borderterrieri sekä parsonrussellinterriereitä, medien joukkueessa shetlanninlammaskoiria, espanjanvesikoiria, keskikokoinen villakoira, kromfohrländereitä sekä kooikerhondje ja maksien joukkueessa bordercollieita ja belgianpaimenkoira. Rotulistasta saa hieman käsitystä siitä, millaiset rodut useimmiten menestyvät agilityssä. Shetlanninlammaskoira näyttää olevan yksi hallitsevimmista roduista minien osalta ja bordercollie maksien osalta.